BESØG ÆBLEHAVEGÅRD SOMMEREN 2013


Kan man komme på havevandring hos dig?

Det spørgsmål har jeg fået nogle gange og ja, hvorfor ikke! Jeg vil rigtig gerne vise frem og fortælle om vores have.

Haven ved Æblehavegård har flere forskellige afdelinger.

  1. En blomsterhave, specielt til afskæring så der kan kreeres skønne buketter.
  2. En frugthave med bl.a. æble- og pæreespalier, blommer, pærer, kirsebær, morbær, paradisæbler og diverse nødder.
  3. En stor køkkenhave med et bredt udvalg af grønsager foruden bær og asparges.
  4. Et stort drivhus med drivbænke udenfor.
  5. En krydderurtehave under opbygning.
  6. Et staudebed og mange georginer.Roser af forskellige slagse.
  7. Rundt omkring masser af gode, smukke havetræer og mægtige hække.

Hvordan foregår det, og hvad koster det?

Send en mail til mette@havemette.dk og skriv, hvornår du kunne tænke dig at komme.

Angiv dit navn og tlf. nummer, herefter vil jeg tage kontakt, så vi kan lave en endelig aftale.

ÆBLEHAVEGÅRDS BIER

I haven har vi en lille bigård med 6-8 bistader. Bierne passes og ejes af biavler Knud Graaskov, der samtidig er formand i Gl. Roskilde Amts Biavlerforening.

Vi har utrolig megen glæde af bierne. Allerede første sommer med bier kunne vi registrere, at der kom langt mere frugt og flere frøstande på alle havens planter, der har brug for bestøvning af bier. Så Knud fik god honning, og vi fik mere frugt, en ægte win-win situation! Dertil er selve honningen jo vidunderlig. Ikke mindst den første slyngning, hvor der er flydende honning samtidig med at jordbærrækkerne bugner med røde bær. Honning og jordbær er en himmerigsmundfuld

Ved besøg på Æblehavegård er det muligt at købe honning fra haven.

LEJRE – DEN ØKOLOGISKE KOMMUNE

Vores kommune, Lejre kommune, har i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Praktisk Økologi og Landbrug & Fødevarer sat et projekt i søen, der skal fremme økologi generelt i hele kommunen, således også i de private haver. Jeg deltog gennem væstsæsonen 2012 i projektet som vejleder for en række familier, der havde meldt sig af lyst til havelivet og det økologiske tema i haven. Haven her ved Æblehavegård indgik som en skolestue under åben himmel, hvor deltagerne fik undervisning. Undervisningen foregik såvel i haven her som i deltagernes egne haver. Kurset strakte sig over 8 kursusdage, med såvel et eftermiddagshold som et aftenhold. Et udpluk af de mange temaer, der blev berørt gennem sæsonen, kan læse under Lejre økohaver.

ÆBLEHAVEGÅRD GIVER INSPIRATION TIL DEMENTE


I samarbejde med sygeplejerske og demenskoordinator i Lejre kommune – nu Roskilde kommune – Karen Christiansen og Lene Hansen fra dagcentret på Bøgebakken i Allerslev, holder vi her på Æblehavegård havedag for en gruppe demente. Vi startede efter påske i 2012 og havde hver 14. dag gennem hele sommeren frem til 26.september besøg. Fælles for demensgruppen er, at de alle gennem livet har været optaget af jord og planter. Projektet er kommet i stand som en udløber af et demensprojekt under Region Sjælland. Projektet under region Sjælland undersøger hvilken indflydelse daglig motion i et fitnesscenter har på sygdommens udvikling. Min tanke med havedagen her er, at havens mange lyde, dufte, gøremål og blomsterskønhed kan bringe god erindring og ekstra glæde til de deltagende.  Projektet blev for alle involverede en meget glædelig begivenhed – og vi fortsætter vores gode samarbejde med Bøgebakken i foråret 2013.

Projektet blev omtalt i Dagbladet Roskilde onsdag d. 10. oktober 2012.