HAVEN NU

uge 24-25  2013


Det er næsten ikke til at følge med for tiden. Der er så mange skønheder hver eneste dag. Silkepæonerne springer ud om ørerne på én, mens den amerikanske røn snart blomstrer af. Lige nu står de blå staudebånd under frugttræerne smukt, og de historiske roser er ved at være med. Den allertidligste Wasagaming har længe været et vidunder i lyserødt med en udsøgt rosenduft!


Uge 21  2013
FRUGTTRÆERNE BLOMSTRER


Æbletræernes blomstring er forårets højdepunkt, de er smukkere end nogen sinde før.
Æbletræet på kanten af haven mod søen og med bistader som nærmeste nabo er magløst smukt i år. I dag har der været en fantastisk lyd på træet, af summende arbejdssomme bier i tusindtal. Det er et vildæble, der blot var et lille træ da vi købte stedet i 1999. Næste år er der ingen blomster, det blomstrer nemlig kun hvert andet år! Æbletræet ved hjørnet af stuehuset stod også på sin plads i 99. Det er et såkaldt Ballarina-træ, der var meget moderne dengang. Det særlige ved de træer er, at de vokser moderat, træet er stort set ikke beskåret siden 99. Æblerne er spiseæbler, men ikke i topklasse, hvad smag angår. I haven har vi æbleespalier med en række forskellige sorter mellem hinanden.


Paradisæblerne blomstrer lidt senere end æblerne, og kvæden kommer efter paradisæblerne. Alt imens er er der hist og her farveklatter af skønne tulipaner. Endnu er pæonerne ikke begyndt at blomstre, men måske den første er klar i næste uge?

Uge 18  2013

DET ER FORÅR, MEN STADIG KOLDT OM NATTEN!

Det grønnes stille og roligt derude. Græsset er grønt og de første gule mælkebøtter er på plads, sammen med påskeliljerne! Det er forår, træerne knoppes og benvedden er sprunget ud med lysegrønne blade. Benved er et lille træ og en af de første forårsbebudere, der folder sig ud.

Jeg har travlt med alle de forspirede planter, der hver morgen hentes fra stalden og sættes i drivhuset, hvor der er masser af lys og de fleste dage god solvarme! Men nætterne kan stadig byde på temperaturer omkring frysepunktet, og det holdet småplanterne bestemt ikke af, derfor kommer de tilbage til staldens lidt højere temperatur for natten.  Den lille petunia med grøn bort på kronbladene er jeg faldet for i år, og den skal inden længe plantes i en af sommerens krukker.


Uge 11  2013

AK JA, VINTEREN ER HER STADIG!

Vi må have lidt tålmodighed endnu, men heldigvis kan man jo begynde foråret i vindueskarmen, lyset er nemlig vendt tilbage. Jeg planlægger det første havekursus her på Æblehavegård lige efter påske og det handler om forspiring, se nærmere under Aktiviteter.


Uge 3   2013

 

VINTER

 

Vinteren er vendt tilbage, og jeg venter nu bare på lidt mere sne! Sneen er som en varmende dyne for jord og planter, mens barfrost kan være hård ved sarte roser og middelhavsplanterne.

Og så er sneen ankommet, den fineste af slagsen. Let som flormelis og glimtende med tusindvis af diamanter. Frosten har været nede på minus 15 grader, og der har været forrygende rimfrost. Have og landskab er som forandret ved et trylleslag, det er og bliver eventyrligt!  Måske dratter al skønheden af i morgen, den er skrøbelig og tåler ikke det mindste vindpust –  men jeg spurtede ud og fik indfanget lidt af eventyret.

Min have midt i januar 2013

Jeg henter stadig friske grønkålsblade og gulerødder i haven. Grønkålen er ligetil, den tåler jo vinterkulden. Men gulerødder tåler ikke frost, derfor har vi dækket med et tykt lag visne blade mellem rækkerne, og henover stykket står en net-ramme, hvorpå der ligger et stykke plastik og inden længe en vintermåtte. På den måde kan vi stadig hente friskopgravede gulerødder i haven. Og de smager bedre og bedre, som tiden går!


Det er skønt at kunne grave friske gulerødder op i haven på en ægte vinterdag!

Det er tid at beskære vindruestokkene i drivhuset. Find en solrig dag og nyd varmen i drivhuset, så går arbejdet som en leg.

Før beskæring.
Efter beskæring sidder en stab tilbage, hvorpå der er 2-3 knopper.